Kieliszki do wina – który kształt warto wybrać?
Każdy koneser wina doskonale wie, że ten trunek oddaje pełnię swojego smaku
i aromatu podczas degustacji. Choć mogłoby się wydawać, że kieliszki do czerwonego wina najłatwiej rozpoznać, okazuje się, iż nie jest to wcale aż tak proste. Choć do serwowania tego trunku używa się szklanych kieliszków, są one bardzo różnorodne pod względem kształtu
i rozmiaru. Nie jest to kaprysem producenta, lecz wynika z konkretnych zasad oraz tradycji.
Która wielkość szkła jest odpowiednia?
Na rynku można spotkać wiele rozmiarów kieliszków do wina, zaczynając od bardzo małych aż do całkiem sporych. Niektóre są tak duże, że z łatwością pomieszczą całą zawartość butelki. Najbardziej popularnymi są pojemności od 120 do 800 ml. Standardowa lampka liczy sobie 250 ml, a jedna serwowana porcja około 150 ml. Co ciekawe, w restauracjach najczęściej podaje się pojemność w cl, czyli centylitrach, zamiast w ml. Najbardziej istotny jest jednak kształt kieliszka. Inny zaserwujemy do wina czerwonego, a inny do białego lub różowego.
Jak rozróżniamy kieliszki ze względu na kształt?
Bardzo istotne jest dobranie kieliszka do odpowiedniego rodzaju wina. Na początku warto określić, do jakiego trunku są przeznaczone konkretne lampki.
- wino czerwone – powinno się serwować w kieliszkach pękatych, z szeroką czaszą. Ma to ogromne znaczenie, ponieważ wtedy trunek „oddycha”, co pozwala się jeszcze bardziej delektować jego smakiem i zapachem,
- wino białe – kieliszki do tego rodzaju wina powinny być wąskie i smukłe. Posiadają otwór o mniejszej średnicy, który sprawia, że trunek nie gubi swojego delikatnego aromatu,
- wino różowe – najlepiej podawać je schłodzone i świetnie sprawdzi się w tym wypadku wąski kieliszek, w którym powierzchnia styku alkoholu z powietrzem jest niewielka,
- wino musujące – powinno się je podawać w wąskich i wysokich kieliszkach na nóżkach,
- wino deserowe – serwuje się je w najmniejszych kieliszkach, które zwężają się ku górze. To wino jest pite w małych ilościach ze względu na swoją słodycz.
Na który rodzaj kieliszków warto postawić?
Choć każdy rodzaj wina serwuje się w innym szkle, w gronie rodziny i przyjaciół wystarczy jeden główny podział na kieliszki do białego wina i czerwonego. Na rynku można spotkać wiele wzorów. Zaczynając od tych tradycyjnych a kończąc na czarnym albo kolorowym szkle. Warto pamiętać, że picie wina to rytuał polegający na angażowaniu zmysłu smaku, węchu i wzroku. Właśnie dlatego powinno się pamiętać, aby wina czerwonego nie nalewać więcej niż objętość 1/3 lampki. To, na jakie szkło się zdecydujecie, zależy tylko od Was. Najważniejsze, aby cieszyć się tymi wyjątkowymi trunkami w gronie ludzi, którzy również doceniają ich smak.
Zostaw komentarz